Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Αδύνατος



ΑΔΥΝΑΤΟΣ 
ο γέρο-τσιγγάνος μόλις που ψιθύρισε τη λέξη. Ο Μπίλι ένιωσε ένα γέρικο, σταφιδιασμένο χέρι να τον αγγίζει ανάλαφρα στο μάγουλο. 

Ο Μπίλι Χάλεκ, ο σωματώδης και ευκατάστατος δικηγόρος, με ένα ευτυχισμένο γάμο στο ενεργητικό του, ανατρίχιασε και μετά γύρισε θυμωμένος από την άλλη μεριά. Δεν έφταιγε εκείνος για το θάνατο της γριάς. Το δικαστήριο τον είχε απαλλάξει από κάθε κατηγορία. Η γριά τσιγγάνα είχε πέσει στις ρόδες του αυτοκινήτου του. Και τώρα, το μόνο που ήθελε ήταν να ξεχάσει όλη αυτή τη φρικτή ιστορία. 

Αργότερα, όταν η ζυγαριά του έδειξε ότι χάνει βάρος, εκείνος χάρηκε - ο γιατρός του τον είχε συμβουλέψει να χάσει αρκετά κιλά. Και η γυναίκα του χάρηκε - ήταν φυσικό άλλωστε. Μόνο που... 

ΑΔΥΝΑΤΟΣ
...η λέξη, η κατάρα του γέρου, είχε καρφωθεί στο νου του σαν σκουλήκι που του καταβρόχθιζε τη σάρκα και το μυαλό. Και με την απόγνωση, ήρθε η βία.


1. Mr. Bojangles - Jerry Jeff Walker
2. Gypsy Woman - Brian Hyland
3. Under My Thumb - The Rolling Stones

Η Μακριά Πορεία



Ξεκινώντας από τα σύνορα του Μέιν με τον Καναδά, εκατό νεαροί παίρνουν μέρος σε έναν εξαντλητικό μαραθώνιο προς το Νότο. Στη διάρκειά του απαγορεύεται να κάνουν στάση, και πρέπει να διατηρούν μια μέση ταχύτητα 6,5 χιλιομέτρων την ώρα, αλλιώς…τους γίνονται προειδοποιητικές παρατηρήσεις. Ύστερα από τρεις προειδοποιήσεις, ο παραβάτης εγκαταλείπει τον αγώνα – με μια σφαίρα στο κεφάλι. Όσο για τον νικητή της Μακράς Πορείας, αυτός θα αποκτήσει ό,τι επιθυμεί για όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Η Μακριά πορεία είναι ένας ζοφερός, μελλοντολογικός καθρέφτης της σύγχρονης Αμερικής, όπου ο Β’ Παγκόσμιος πόλεμος έχει παραταθεί ως τη δεκαετία του ’50 και η εξουσία έχει περιέλθει στα χέρια των στρατιωτικών. Σ’ αυτόν τον «γενναίο, νέο κόσμο», κορυφαίο αθλητικό γεγονός θεωρείται η Μακριά Πορεία. Το αγώνισμα, που διεξάγεται κάθε χρόνο και μεταδίδεται τηλεοπτικά, σε ολόκληρο τον κόσμο, προσελκύει ένα πλήθος φανατικών υποψηφίων αθλητών, καθώς και απλούς θεατές, οι οποίοι παίζουν δισεκατομμύρια δολάρια σε στοιχήματα.

«Το πιο σκοτεινό και απαισιόδοξο μυθιστόρημα του Στίβεν Κινγκ…Αναμφισβήτητα το καλύτερο από όσα έγραψε πριν από την Κάρι…Μια σουρεαλιστική αλληγορία…»

Ντάγκλας Ε. Γουίντερ: Η τέχνη του σκότους

1. Subterranean Homesick Blues - Bob Dylan
2. United State of America's National Anthem
3. Marching To Pretoria - The Weavers
4. Cockles And Mussels (Molly Malone) - Ruby Murray
5. Farmer In The Dell, Hi-Ho, The Derry-O (Παιδικό τραγούδι)*
6. Old Black Joe - Stephen Foster
7. The Clapping Song - Shirley Ellis**
8. Sitting In My Room - Zack Kekona


[*] Στο βιβλίο το τραγούδι έχει αποδοθεί με το ελληνικό... «Όταν θα πάω κυρά μου στο παζάρι»!
[**] ...ενώ η εκδοχή αυτού έχει αποδοθεί με το... «Ανέβηκα στη πιπεριά»!

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2015

Ο Δρομέας



Δημοσιευμένο με το ψευδώνυμο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΠΑΚΜΑΝ

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ ΤΟΥ 2025.
ΟΙ ΠΙΟ ΑΞΙΟΙ ΑΝΤΡΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ. ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ. Σ’ ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ. ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΗ ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ.

Κάθε βράδυ, όλοι οι Αμερικανοί είναι καρφωμένοι μπροστά στη τηλεόρασή τους. Παρακολουθούν το αγαπημένο τους τηλεπαιχνίδι, που έχει σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ τηλεθέασης. 
Τον Δρομέα.

Κάθε βράδυ, όλο το έθνος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα αν ο παίκτης θα ξεφύγει απ’ τους Κυνηγούς του, αν θα κερδίσει μία ακόμα μέρα ζωής.
Ποιος παίκτης θα κατορθώσει να επιζήσει για τριάντα ολόκληρες μέρες; Ποιος παίκτης θα κερδίσει το Μεγάλο Βραβείο, ένα δισεκατομμύριο δολλάρια;

Μέχρι τώρα κανείς δεν έχει επιζήσει περισσότερες από οχτώ μέρες...

Όμως ο καινούριος παίκτης, ο Μπεν Ρίτσαρντς, δείχνει πολύ αποφασισμένος.
Θέλει να κερδίσει αυτό το στημένο παιχνίδι, να χτυπήσει στην καρδιά του το απάνθρωπο σύστημα, να ανατρέψει τα δεδομένα, να εξαντλήσει όλες τις πιθανότητες.
Και παίζει τη ζωή του κορόνα γράμματα...

1. Bette Davis Eyes - Kim Carnes

Σημειωσή μου:
Η αλήθεια είναι πως η μετάφραση καμιά φορά ξεφεύγει απ’ το αυθεντικό κείμενο μιας ιστορίας του King. Κι ενώ ψάχνεις για τραγούδι, βρίσκεις πως είναι μια αμερικάνικη παροιμία! Έτσι απλά! 

Στην μεταφρασμένη ιστορία λοιπόν αναφέρονται άλλα δύο τραγούδια. Το πρώτο που αναφέρεται στο κεφάλαιο: «Μείον 72 και η αντίστροφη μέτρηση ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ...» λέει «δεν έχω λεφτά να σου τηλεφωνήσω και είμαι τόσο μόνος». Στο αυθεντικό κείμενο ο στίχος είναι: «I ain't got a buck for the phone and i'm so alone...» και γράφει πως είναι μια παλιά κάντρι μελωδία. Δυστυχώς δεν βρήκα κάποιο αποτέλεσμα ή έστω κάτι που να πλησιάζει πολύ σε αυτούς τους στίχους ή ό,τι βρήκα είναι ραπ ή χιπ χοπ της εποχής μας! 
Το υποτιθέμενο δεύτερο που επίσης είναι στο ίδιο κεφάλαιο είναι το εξής και το μεταφέρω όπως έχει μεταφραστεί: «"Αν δεν αντέχεις τη ζέστη βγες απ’ την κουζίνα.." Ποιος το’χε πει αυτό το τραγούδι;» και στο αυθεντικό κείμενο γράφει:  «If you can't stand the heat, get out of the kitchen. Who had said that?» Απ’ το «ποιος το’χε πει αυτό» μέχρι το «ποιος το’χε πει αυτό το τραγούδι» (που λέει στην ελληνική έκδοση το βιβλίο), υπάρχει μια διαφορά! Η αναζήτηση μου έδειξε πως πρόκειται για φράση του Χάρι Τρούμαν!
Να σημειώσω πως η αυθεντική έκδοση ήταν το 1982 και στην χώρα μας αφού μεταφράστηκε εκδόθηκε το 1997 (το διαδίκτυο το’χαμε ήδη στη διάθεση μας για αναζήτηση ώστε να αποφευχθούν τυχόν λαθάκια).


Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Οργή



Δημοσιευμένο με το ψευδώνυμο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΠΑΚΜΑΝ

Χτυπημένος σκληρά από τη ζωή, ο Τσάρλι Ντέκερ, ένας τελειόφοιτος του γυμνασίου της μικρής πόλης Πλέισερβιλ. στο Μέιν, γλιστράει στα σκοτάδια του χάους.
Ο εφηβικός θυμός του θα εξαπλωθεί σαν μόλυνση σε όλη την τάξη - στους μαθητές που κρατάει ομήρους...

Ο Τσάρλι Ντέκερ έρχεται αντιμέτωπος με τον διευθυντή για την επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων στο σχολείο, μετά από ένα επεισόδιο όπου παραλίγο να σκοτώσει έναν καθηγητή. Αποβάλλεται και καλείται να εγκαταλείψει το γυμνάσιο αμέσως. Φεύγοντας, σταματάει στο ντουλάπι του, παίρνει ένα πιστόλι, επιστρέφει στην αίθουσα, πυροβολεί τον καθηγητή και τρομοκρατεί τους μαθητές. Είναι πια πολύ αργά γι’ αυτούς. Δεν μπορούν πλέον να ξεφύγουν. Μέσα στις επόμενες ώρες, θα τους καλέσει να το «βάλουν μπροστά» μαζί του - να εξετάσουν τις δικές του ζωές και τα κίνητρα, τις απογοητεύσεις και τους φόβους τους...

1. Banjo Rag
2. Tocata Y Fuga En Re Menor BWV 565 - Johann Sebastian Bach
3. Granada - Jorge Negrete
4. Beautiful, Beautiful Blue Eyes - Slim Whitman
5. The Ballad Of John And Yoko - The Beatles
6. Let It Be - The Beatles
7. We've Got To Get It On Again - The Addrisi Brothers
8. Hey, Mister Sun - Bobby Sherman
9. Swanee - Al Jolson
10. Don't Touch Me There - The Tubes
11. A Day In The Life - The Beatles
12. Blue Ridge Breakdown - Roy Ross & His Blue Ridge Mountain Boys*
13. Russian Around - Flatt And Scruggs
14. Hot Stuff - The Rolling Stones
15. Mississippi Mudd - Hank Williams III
16. Broken Cigarettes - Glocca Morra**
17. Be Bop A Lula - Gene Vincent

[*] Λόγω πνευματικών δικαιωμάτων το μουσικό κομμάτι έχει αφαιρεθεί απ’το youtube. Το λινκ που έχω προσθέσει παραπέμπει σε ιστοσελίδα με νεώτερη εκτέλεση του κομματιού.
[**] Υπάρχει πιθανότητα το τραγούδι να μην είναι αυτό ακριβώς, μιας και επί της ουσίας γίνεται αναφορά σε στίχο και μόνο (εκεί που λέει «θα τα πάει πολύ καλά χωρίς εμένα»).

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Έργα Οδοποιίας

Δημοσιευμένο με το ψευδώνυμο ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΠΑΚΜΑΝ



«Δεν ξέρω το γιατί. Ούτε συ ξέρεις το γιατί. Το πιο πιθανό είναι ότι ούτε και ο ίδιος ο Θεός δεν ξέρει το γιατί. Είναι δουλειά της Κυβέρνησης, αυτό είναι όλο».
[Συνέντευξη από περαστικό σχετικά με το Βιετνάμ, γύρω στα 1967.]

Ο Μπάρτον Τζορτζ Ντοζ βρίσκεται παγιδευμένος, όπως κι ο ανώνυμος περαστικός που έκανε τη δήλωση για το Βιετνάμ, από το ίδιο αναπάντητο γιατί.
Ο Ντοζ δεν ξέρει γιατί: γιατί ο γιος του ο Τσάρλι, πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο΄ γιατί δεν έκαναν άλλα παιδιά με τη γυναίκα του΄ γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση ενός αυτοκινητόδρομου που θα σαρώσει στο πέρασμα του το σπίτι όπου ο Τσάρλι πέθανε΄ γιατί τα Έργα Οδοποιίας θα καταστρέψουν και το καθαριστήριο «Θαλασσιά Κορδέλα», όπου εργάστηκε ο Ντοζ όλη του τη ζωή΄ γιατί του φαίνεται αδύνατον να ψάξει για καινούριο σπίτι, παρά το ότι το κράτος του προσφέρει ένα εξαιρετικό υψηλό χρηματικό ποσό για την απαλλοτρίωση του παλιού του σπιτιού΄ γιατί διαλύεται ο γάμος του΄ γιατί διαλύεται κι ο Ντοζ ο ίδιος...

ΕΡΓΑ ΟΔΟΠΟΙΪΑΣ
Η ιστορία ενός ανθρώπου, που η πιεστική ανάγκα του για απαντήσεις τον φέρνει αντιμέτωπο με την ακαταμάχητη δύναμη της προόδου.

6. The Green Door - Gisele MacKenzie

Κυριακή 4 Οκτωβρίου 2015

Δόκτωρ Ύπνος



Για να μπει κανείς στο ... πλήρες νόημα, ας διαβάσει προηγουμένως την Λάμψη του King!

Ο Στίβεν Κινγκ επιστρέφει στους χαρακτήρες και τις τοποθεσίες ενός από τα πιο δημοφιλή έργα του, της «Λάμψης», σε τούτο το καταιγιστικό μυθιστόρημα όπου συναντάμε τον μεσήλικα πια Νταν Τόρανς και ένα πολύ ξεχωριστό δωδεκάχρονο κορίτσι που πρέπει να σώσει από μια συμμορία παραφυσικών δολοφόνων. 

Στους μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Αμερικής, μια ομάδα που αποκαλείται Ο Αληθινός Δεσμός ταξιδεύει με αυτοκινούμενα τροχόσπιτα αναζητώντας τροφή. Τα μέλη της δείχνουν άκακοι, συνηθισμένοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι οι περισσότεροι. Όπως όμως ξέρει ο Νταν Τόρανς, και ανακαλύπτει η θαρραλέα μικρή Άμπρα Στόουν, είναι σχεδόν αθάνατοι και ζουν με τον «ατμό» που παράγουν τα παιδιά που έχουν τη «λάμψη» όταν θανατώνονται αργά και βασανιστικά. 

Στοιχειωμένος από τους ενοίκους του Ξενοδοχείου Η Θέα όπου πέρασε μια φρικαλέα χρονιά όταν ήταν παιδί, ο Νταν τριγυρίζει άσκοπα επί δεκαετίες, προσπαθώντας απεγνωσμένα να απαλλαγεί από την κληρονομιά της απελπισίας, του αλκοολισμού και της βίας που του άφησε ο πατέρας του. Καταλήγει σε μια κωμόπολη του Νιου Χάμσαϊρ, σε μια κοινότητα των ΑΑ που τον στηρίζει, και σε μια δουλειά σε έναν οίκο ευγηρίας, όπου με όση δύναμη λάμψης του έχει απομείνει προσφέρει την ύστατη ανακούφιση στους ετοιμοθάνατους. Γίνεται γιά αυτούς ο «Δόκτωρ Ύπνος». 

Μέχρι που γνωρίζει την Άμπρα Στόουν… Το θεαματικό χάρισμα της, η πιο δυνατή λάμψη που έχει υπάρξει ποτέ, ξυπνάει τους δαίμονες του Νταν και τον καλεί σε μια μάχη για τη σωτηρία της ψυχής της Άμπρα και της ζωής της. Πρόκειται για έναν επικό πόλεμο ανάμεσα στο καλό και το κακό, μια αιματηρή, μεγαλειώδη ιστορία που θα συναρπάσει τα εκατομμύρια των αφοσιωμένων αναγνωστών της «Λάμψης» και θα ικανοποιήσει κάθε νεοφερμένο στο σύμπαν του έργου του Στίβεν Κινγκ.

«Η εφευρετικότητα και η επιδεξιότητα του Κινγκ παραμένουν αμείωτες. Ο Δόκτωρ Ύπνος έχει όλες τις αρετές της καλύτερης δουλειάς του».
New York Times

«Ένας ακόμη θρίαμβος του καλύτερου συγγραφέα θρίλερ στο κόσμο».
Sunday Express

«Τριάντα έξι χρόνια μετά το κλασσικό του βιβλίο τρόμου Η Λάμψη, ο Στίβεν Κινγκ αποδεικνύει ότι έχει ακόμα άφθονο δημιουργικό «ατμό»».
The Sunday Times


1. Werewolfes Of London - Warren Zevon
2. Mr. Roboto - Styx
3. YMCA - Village People
4. I Will Survive - Gloria Gaynor
5. That's The Way I Like It - KC & The Sunshine Band
6. Hey Jude - The Beatles
7. Lady Madonna - The Beatles
8. Let It Be - The Beatles
9. Not A Second Time - The Beatles
10. What A Friend We Have In Jesus (εκκλησιαστικός ύμνος)
11. Jesus Loves The Little Children (παιδικό θρησκευτικό τραγούδι)
12. Come Fly With Me - Frank Sinatra
13. Whiskey Bent And Hell Bound - Hank Williams Jr
14. Boys From Oklahoma - Cross Canadian Ragweed
15. Lover's Lie - Derailers
16. Billie Jean - Michael Jackson
17. Big Balls - AC/DC
18. The Wreck Of Edmund Fidzgerald - Gordon Lightfoot
19. It's Your Baby, You Rock It - Elvis Presley